Familierecht

echtscheiding en relationele moeilijkheden

erfrecht

omgangsregeling kinderen

co-ouderschap

huwelijksvermogensrecht

alimentatie



Relatieproblemen kunnen op een bepaald ogenblik leiden tot een definitieve breuk. Of dit nu gebeurt in een huwelijksrelatie of bij wettelijk of feitelijk samenwonen, er bestaan duidelijke regels voor. In verband met de omgangsregeling met de kinderen en de financiële bijdrage bijvoorbeeld, gelden er een aantal objectieve criteria.

Bij elk geschil wordt uiteraard rekening gehouden met de concrete situatie van het koppel. Zo kunnen de afgesproken of opgelegde maatregelen in de loop der jaren herzien worden wanneer de omstandigheden veranderen.

Ook over het financiële aspect na een echtscheidingsprocedure bestaan er op basis van het wettelijk stelsel of huwelijkscontract een aantal regels. Dat geldt ook voor financiële discussies die kunnen opduiken bij samenwonen of na overlijden. Ze kunnen niet alleen juridisch opgelost worden, maar ook via constant overleg en negotiatie.

Ons kantoor stelt u in deze situaties diverse vormen van conflictoplossing voor, gaande van onderhandeling, een rechtszaak of bemiddeling.

Bemiddeling wil zeggen dat beide partijen zelf tot een oplossing komen. Dat gebeurt in een aantal sessies onder de deskundige leiding van een erkend bemiddelaar. De bemiddelaar zal het evenwicht in de diverse standpunten bewaren en beide partijen op een gelijkwaardige manier tot een gezamenlijke en zelf gevonden oplossing begeleiden.

Voorbeeld

Ik heb steeds voor de kinderen gezorgd maar mijn ex-partner wil na de relatiebreuk een week-week regeling. Kan dit zomaar?

Voorbeeld

Ik heb gedurende de laatste jaren als enige voor mijn moeder gezorgd. Ze is nu overleden. Wat zijn mijn rechten tegenover de andere erfgenamen?

Tips

  • Een vechtscheiding bestaat juridisch niet meer, aangezien er geen sprake meer is van ‘schuld’.
  • Laat u bij een relatiebreuk van in het begin bijstaan. Op dat moment is een globale oplossing het best haalbaar.